PIR sensor – Så kan tyven ikke undgå at blive set

Pir sensorEn PIR bevægelsessensor er uundværlig, når du skal have en alarm i hjemmet. Den bruges nemlig til at registrere, om der er nogen, der bevæger sig rundt i huset, når du ikke er hjemme. Vi gør dig her klogere på, hvad en PIR sensor er.

  • Hvad er en PIR bevægelsessensor?
  • Hvordan virker en PIR sensor?
  • PIR sensor kan bruges indenfor og udenfor
  • Vælg den rigtige PIR sensor
  • Sådan skal en PIR sensor installeres

 

Hvad er en PIR bevægelsessensor?

PIR står for Passiv InfraRød og er en infrarød sensor. Sensoren bruges til blandt andet alarmsystemer, at tænde lys og åbne automatiske døre, fordi den registrerer, når mennesker bevæger sig.

 

Hvordan virker en PIR sensor?

I en PIR sensor er der en infrarød føler, som kan registrere varme. Når sensoren sættes op i hjemmet, vil den derfor registrere, at rummet har en bestemt temperatur.

Alle mennesker og dyr udsender en kraftig varme hvilket betyder, at når der kommer en person ind i følerens udsyn, stiger temperaturen, og den falder igen, når personen bevæger væk. Det er altså de temperaturudsving, som sensoren registrerer.

Sker der udsving i temperaturen, vil sensoren registrere det og få alarmen til at gå eller lyset til at tænde afhængigt af sensorens formål i rummet.

Sensoren registrerer desuden kun dyr af en vis størrelse. En sommerfugl eller flue vil føleren altså ikke kunne registrere, og derfor vil de ikke få alarmen til at gå unødigt.

 

PIR sensor kan bruges indenfor og udenfor

En PIR bevægelsessensor kan bruges indendørs og udendørs. Udendørs er den velegnet til at tænde lys, når man nærmer sig hoveddøren. Det er praktisk i hverdagen, men lyset vil også tænde, hvis en eventuel indbrudstyv nærmer sig, og det kan skræmme tyven væk.

Indenfor er en PIR sensor nødvendig, hvis du har et alarmsystem. Det er nemlig sensoren, der skal registrere, når der er ubudne gæster og give selve alarmpanelet besked om at starte sirenen.

Men indendørs vil det også være oplagt at bruge en PIR sensor til at tænde lyset. Det kan nemlig være med til at skræmme tyven væk.

 

Vælg den rigtige PIR sensor

Der er mange forskellige bevægelsessensorer på markedet. De varierer i farve, hvor stort et område de dækker, og hvorvidt de kan bruges indendørs eller udendørs.

Det giver sig selv, om du skal vælge en sensor til indendørs eller udendørs brug – det kommer an på, hvor du skal bruge den.

Dækningsområdet derimod kan være sværere at tage stilling til. Du kan sætte flere PIR sensorer op i samme rum, og hvor stort et dækningsområde vil derfor afhænge af rummets størrelse, og hvilken type sensor (loft eller væg) du vælger. Du kan selv måle op og regne ud, hvor mange sensorer du skal bruge, og ellers kan du få hjælp hos forhandleren.

 

Overordnet kan man dog inddele bevægelsessensorer i to kategorier:

  • Loftsensorer
  • Vægsensorer

 

PIR sensor – loft

Pir loftsensorDenne PIR sensor monteres i loftet som en røgalarm og kan overskue et stort område. Derfor er den god til større rum, og afhængigt af model kan den overskue en radius på 5-10 meter.

En anden fordel er også, at du slipper for at tænke på, om reoler og lignende står i vejen, fordi sensoren monteres i loftet, og den ”ser” dermed over møblerne.

Vælg den, hvis..: du har et stort, firkantet rum som for eksempel stuen, hvor der også ofte er reoler og lignende, som kan skygge for en PIR sensor på væggen.

 

PIR sensor – væg

En PIR vægsensor er måske den mest kendte. Den monteres på væggen og kan derfra overskue flere meter ud i rummet.

Vægsensoren er god til mindre rum, aflange rum (som en gang) og alle rum, som ikke er firkantede. Du kan montere flere af dem, så de samlet kan dække hele rummet.

Vælg den, hvis…: du har brug for sensor i rum, der ikke er firkantede. Her vil en vægsensor ofte bedre kunne dække området fremfor en loftsensor.

 

Har du dyr – køb en sensor der er dyreimmum

Det vil være træls, hvis alarmen går, fordi din hund eller kat går rundt i hjemmet. Så hvis du har dyr, er det en god idé at købe en sensor, som er dyreimmum.

Det betyder, at den ikke registrerer dyr op til en vis størrelse. Oftest er det op til 25 kg, men nogle sensorer går lidt længere op.

 

Sådan skal en PIR sensor installeres

De fleste fejlalarmer sker, fordi bevægelsessensorerne er placeret forkert. Derfor er det vigtigt, at du følger rådene herunder, når du skal installere din PIR sensor.

Det er samtidig vigtigt, at sensorerne er monteret, så hele rummet er dækket – især ved steder som døre og vinduer hvor indbrudstyven vil bevæge sig forbi for at komme rundt i huset.

Når du skal sætte sensoren op, skal du være opmærksom på:

  • PIR føleren skal sidde i den rigtige højde
  • Der må ikke stå noget i vejen for sensoren
  • Ingen varmekilder tæt ved sensoren

 

Sæt vægsensoren lavt

Du tænker måske, at en sensor skal sidde højt på væggen, så den bedre kan overskue et helt rum, men det er forkert. Sensoren skal registrere mennesker, og de færreste er over 2 meter høje, så sæt sensoren i en højde på 1,2-1,8 meter.

 

Der må ikke stå noget i vejen

Du skal tænke på en PIR sensor som dit øje. Alt hvad du kan se, kan PIR sensoren se, så hvis der står noget i vejen for dit udsyn, vil det også være i vejen for PIR sensoren. Så sørg for, at hverken potteplanter, møbler eller andre ting står i vejen for PIR følerens udsyn.

 

Undgå varmekilder

En PIR sensor reagerer på varme, så det er vigtigt, at den ikke sidder et sted, hvor den bliver udsat for temperatursvingninger. Det betyder, at den ikke skal sidde over radiatorer, tæt ved ventilationsanlæg eller hvor den får direkte sollys, fordi det kan sætte alarmen i gang.

På samme måde skal den heller ikke sættes et sted, hvor den kan få træk fra døre og vinduer.

Leave a Comment