Indboforsikring – Har du helt styr på hvordan du er dækket?

Hvert år kommer mange danskere hjem til et gennemrodet hus, hvor der har været indbrud. I 2015 var der mere end 33.000 indbrud i danske hjem ifølge Danmarks Statistik. Det svarer til 90 indbrud hver dag, og derfor er det vigtigt at have styr på din indbrudsforsikring.

Vi gør dig her klogere på, hvad du skal vide om indboforsikringer:

 

Indboforsikring

Vær sikker på at du er korrekt dækket i tilfælde af indbrud!

Hvornår skal man have en indboforsikring?

Det er ikke lovpligtigt at have en indboforsikring, men det er en rigtig god idé, så man er sikret, hvis uheldet er ude. Den dækker ikke kun ved indbrud, men også hvis der er brand, du bliver udsat for tyveri eller der er en vandskade.

Indboforsikringer dækker alle i hustanden – også dine børn. Hos nogle forsikringsselskaber er børnene også dækket, når de er flyttet hjemmefra, helt op til de er 21 år. Det er godt at være opmærksom på, for det kan spare dine børn for en forsikring, selvom de ikke bor hjemme mere. Du kan se, hvem der præcis er dækket i forsikringsbetingelserne.

Det er i den forbindelse også værd at nævne, at det er en god idé at se på dine forsikringer, hvis der sker store ændringer i dit liv som flytning, familieforøgelse eller skilsmisse.

 

Hvad er inkluderet i en indboforsikring?

Som udgangspunkt består en indboforsikring af en indbo-, bagage-, ansvars- og retshjælpsforsikring.

Det vil sige, at du får:

  • Indboforsikring, der dækker dit indbo ved indbrud, brand, vandskade, tyveri og lignende.
  • Bagageforsikring, der dækker, hvis dit indbo får skade, mens du er på ferie i Danmark og udlandet (men dækker ikke, hvis din bagage kommer for sent frem – her skal du have en rejseforsikring).
  • Ansvarsforsikring, der dækker erstatningsansvar, hvis du gør skade på andre personer eller andres ting.
  • Retshjælpsforsikring, der dækker advokatudgifter, hvis du bliver sagsøgt eller sagsøger andre.

 

Hvad bliver dækket af indboforsikringen?

En indboforsikring erstatter dit indbo, hvis det bliver stjålet, der har været brand, vandskade eller lignende. Dit indbo er ting i din bolig om tøj, møbler, køkkenudstyr, smykker, penge og gavekort, værktøj og så videre.

Forsikringsselskaberne dækker hver genstand op til en vis værdi. Det kan ligge på 50-75.000 kr. pr. genstand og omkring 10-15.000 kr. pr. cykel.

Hvis du har en cykel eller andre ting, som overstiger de beløb, kan du købe en tillægsforsikring. Det kan du læse om i afsnittet ”Tilvalg til din indbrudsforsikring”.

 

Hvad er dine ting værd – fastsæt den rigtige forsikringssum

Tjek din indboforsikring

Vær sikker på at du er forsikret korrekt, hvis uheldet skulle være ude.

Når du tegner en forsikring, skal du som regel oplyse, hvor meget dine ting er værd. Det kan være svært, men det er vigtigt at fastsætte forsikringssummen rigtigt. Ellers risikerer du at være enten overforsikret eller underforsikret.

Overforsikring

Hvis du er overforsikret, betyder det, at du har sat din forsikringssum for højt. Dermed betaler du til noget, som du ikke har brug for.

Du kan også være overforsikret, hvis du har flere forsikringer, som dækker det samme. Det kan for eksempel være, hvis du køber en glas- og kummeforsikring og samtidig har den gennem din husforsikring.

Underforsikring

Har du sat din forsikringssum for lavt, er du underforsikret. Det betyder, at hvis uheldet er ude, så kan du risikere ikke at få erstattet hele dit indbo.

For at undgå, at kunderne er enten over- eller underforsikret, har flere selskaber droppet, at man skal oplyse forsikringssum. På den måde er du altid rigtigt dækket.

 

Find den bedste pris på indboforsikring

Det kan være svært at sammenligne forsikringer – nogen har en lavere selvrisiko, andre dækker en større forsikringssum. Et godt råd er at få tre tilbud, så du kan finde den forsikring, der passer dig bedst og til den rette pris.

Er du på udkig efter en billigere indboforsikring, så er der flere ting, du selv kan gøre – ud over at indsamle tilbud:

Sænk prisen ved at tyverisikre huset

Du kan hos nogle selskaber få en billigere indboforsikring ved at sikre dit hus mod indbrud. Undersøg derfor, hvad du kan spare ved at få en tyverialarm eller ved at sikre dine vinduer og døre bedre.

For eksempel tilbyder Tryg en boligalarm i samarbejde med Falck, og med sådan en i huset får du 10% rabat på indboforsikringen. Alka har også et samarbejde omkring alarmer. Her får du rabat på selve alarmen, og efterfølgende slipper du for selvrisikoen på din indboforsikring, hvis der har været indbrud, og alarmen er gået. GF Forsikring giver også rabat på indboforsikringen, hvis du har installeret alarm.

Der er altså muligheder for at få rabat hos langt de fleste selskaber. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, hvordan du er stillet i forhold til en erstatning, hvis du glemmer at slå alarmen til, og der så har været indbrud.

Fagforeningen kan have et samarbejde

Er du medlem af en fagforening, så er det værd at undersøge, om de har et samarbejde med et forsikringsselskab, så du kan få en billigere forsikring. Søndagsavisen lavede i 2015 et pristjek af forsikringer, og her er Lærerstandens Brandforsikring vinderen. Den anden billigste er Alka, hvis du er LO-medlem.

Saml dine forsikringer

Et af de bedste råd til at få billigere forsikringer er at samle dem. Mange selskaber tilbyder en rabat, hvis du ligger flere eller alle forsikringer hos dem.

 

Tilvalg til din indbrudsforsikring

Forsikringsselskaberne tilbyder forskellige tilkøbsforsikringer til din indboforsikring, som du kan overveje, hvis du har nogle særlige behov.

Har du en cykel, som koster mere end de 10-15.000 kr., som indboforsikringen normalt dækker, kan du købe en cykelforsikring.

Du kan også vælge en elektronikforsikring, som dækker både funktionsfejl og skader på dit elektroniske udstyr. Der kan være mange penge at spare ved at vælge den forsikring fremfor enkelte forsikring, hver gang du køber nyt elektronik.

Flere selskaber tilbyder også en glas- og kummeforsikring, som dækker skader på vinduer, keramiske kogeplader, håndvask og toiletkumme. Vær dog opmærksom på, at hvis du har en husforsikring, kan den allerede indeholde en glas- og kummeforsikring, og så behøver du ikke denne ekstra forsikring.

Tilvalgsforsikringen pludselig skade dækker, hvis du selv er skyld i skader på dine ting. Det kan være, at du sætter dig på dine briller, så de går i stykker eller taber din mobiltelefon. Den type skader er ikke dækket af indboforsikringen.

 

Hvis skaden er sket – så meget får du erstattet

Din indboforsikring skal dække indbrud

Affektionsværdien kan ingen forsikring dække, men har du styr på hvordan du ellers er dækket, hvis tyven har været på besøg?

Har der været indbrud, brand eller andet, så er det vigtigt, at du hurtigt melder det til forsikringsselskabet. Så kan selskabet begynde at regne på, hvor meget du får i erstatning, og det endelige beløb påvirkes af flere ting:

Selvrisiko

Der er altid en selvrisiko, som er det beløb, du selv skal betale, inden forsikringsselskabet betaler erstatning. Det ligger som regel på 1.000-2.000 kr.

Vær opmærksom på, hvor høj selvrisikoen er, for det har betydning for, hvor meget du skal betale for din forsikring. Jo højere selvrisikoen er, jo lavere bliver prisen for forsikringen. Derfor kan en prisforskel mellem to forsikringstilbud forklares med en forskel i selvrisiko.

Hold øje med, hvor høj selvrisikoen er, for det er ikke uden betydning, om du skal betale 1000 kr. eller 2000 kr., inden du kan få erstattet dit indbo.

Forældelse

Værdien på dit indbo falder med tiden, og derfor har forsikringsselskaberne nogle satser, som de bruger for at udregne værdien af dine ting på det tidspunkt, de bliver stjålet. Selskaberne ser på, hvad det vil koste at købe tingene igen (genanskaffelsesprisen), og så udregner de erstatningen efter det.

For eksempel kan både Tryg og Alka tilbyde 100% af genanskaffelsesprisen for elektriske apparater, hvis de er op til 2 år gamle. Hvis de er 8 år gamle eller ældre, får du kun 20%

Dækningssummer pr. genstand

Som skrevet under ”Hvad bliver dækket af indboforsikringen?”, så er der nogle satser for, hvor meget hver genstand maksimalt erstattes med. Det ligger på 50-75.000 kr. pr. genstand, og det bliver derfor kun relevant, hvis du ejer nogle dyre møbler, malerier eller har en værdifuld samling.

 

Husk betingelserne for at få erstatning

Når man tegner en forsikring, får man en lang liste med betingelser, og det er selvfølgelig godt at orientere sig i dem alle, så man ved, hvornår man er dækket.

Vi fremhæver her nogle betingelser, som går igen uanset forsikringsselskab, og som er afgørende for, hvordan og om din forsikring dækker:

  • Lås døre og luk vinduer
  • Der skal være de rigtige installationer
  • Vedligeholdelsen skal være i orden

 

Lås døre og luk vinduer

Det er meget vigtigt, at du låser dørene og lukker vinduerne i dit hjem. Er der ikke forsvarligt låst, og der bliver stjålet noget, så vil forsikringsselskabet kalde det ”simpelt tyveri” og ikke indbrud. Det betyder, at det ikke er alt, du kan få dækket.

Det gælder guld, sølv, smykker og kontanter. Det vil sige, at hvis du lader hoveddøren stå ulåst, og en tyv sniger sig ind og stjæler din pung med 2.000 kr. i, så får du pungen dækket, men ikke pengene. Derfor er det vigtigt, at du husker at låse.

Der skal være de rigtige installationer

Pejse og brændeovne skal være rigtigt installeret for, at forsikringen dækker, hvis der opstår brand. På samme måde skal dine elektriske apparater kun bruges til det, de er beregnet til, hvis du skal have en el-skade dækket.

Vedligeholdelsen skal være i orden

Danmark har i de senere år været ramt af store storme og masser af regn, og derfor er det vigtigt, at du sørger for at vedligeholde dine tagrender og nedløbsrør, hvis du bor i hus. For hvis du ikke sørger for vedligeholdelsen, kan det være, at din forsikring ikke dækker.

Du har nu været langt omkring, hvad en indboforsikring indholder, dækker og hvordan der gør din forsikring billigere med mere. Få tre tilbud og spar mest muligt.

Leave a Comment